Bio- ja kiertotalous pohjaavat kuntastrategiaan 2022-2025

Puolangan kunnan kuntastrategiassa 2022-2025 on määritelty kunnan suuntaviivat bio- ja kiertotaloudessa.

Puolangan vihreää kultaa ovat bio- ja kiertotalous sekä maa- ja metsätalous

  • Kunta edistää valmistuvan biokaasulaitoksen toiminnan kasvamista, muun muassa toimitussopimuksin ja toimimalla aktiivisesti, jotta bioliiketoimintaan saadaan lisää uusia yrityksiä ja yhteistyökumppaneita
  • Kunta edistää tuulivoimatuotannon sijoittumista kuntaan
  • Maa-ja metsätalous ovat kunnalle tärkeitä toimialoja. Kunta edistää omalla toiminnallaan ja sen käytettävissä olevin keinoin elinkeinojen myönteistä kehittymistä ja huoltovarmuuden turvaamista

Valta- ja maakunnalliset suunnitelmat

Puolangalla panostetaan vihreisiin energiainvestointeihin

Puolangan kunnan tytäryhtiö Honkainfra Oy sai 14.10.2024 Työ- ja elinkeinoministeriöltä ansallisen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) mukaista investointitukea noin 5,6 miljoonaa euroa. Investointituella tullaan rakentamaan uusi biokaasulaitos, joka on noin 20 kertaa nykyistä biokaasulaitosta suurempi. Uusi biokaasu laitos tulee tuottamaan vuodessa 20 gigawattituntia (GWh) nesteytettyä biokaasua, eli LBG:tä. Raskas ajoneuvo voisi ajaa 20 gigawattitunnilla LBG:tä jopa 360 kierrosta maapallon ympäri. Lisäksi uusi biokaasulaitos voi jalostaa jo muilla laitoksilla tuotettua ja puhdistettu biokaasua nesteytetyksi biokaasuksi. Uusi biokaasulaitos täten nostaa alueen energiaomavaraisuustasetta, sekä energiatuotannon jalostusastetta.

Yhdyskuntalietteiden käsittely

Uusi biokaasulaitos on vain osa Puolangan tavoitteita olla vihreän energian kärkikunta, sillä jo tälläkin hetkellä nykyinen biokaasulaitos käsittelee yhdyskuntalietteet edelleen kaasuksi ja siitä sähköksi. Nykyinen biokaasulaitos on osa ReMaC – Lietteiden käsittelyn investointihanketta, jossa Puolangan kunnan lisäksi oli mukana KAMK ja MACON Oy. Rahoitusta hankkeelle myönsi Karelia CBC ja biokaasulaitoksen investointiosan budjetti oli noin 1,5 miljoonaa euroa. Biokaasulaitos aloitti toimintansa syksyllä 2022 ja sen toimittajana toimi Doranova Oy. Uuden biokaasulaitoksen valmistuessa laitoksesta tulee kaksilinjainen, joka käsittelee yhdyskuntalietteet erillään niin sanotusti hygieenisestä biomassasta.

Bioterminaalista energiahuoltovarmuutta

Kesällä 2024 aloitettiin Honkavaaran lämpölaitoksen välittömässä läheisyydessä bioterminaalin rakentaminen. Terminaalialueen omistajaa ja sitä hallinnoi kunnan tytäryhtiö Honkainfra Oy. Alueen pinta-ala on noin 4,5 hehtaaria ja se on kaavoitettu teollisuustoimintaan. Hanketuen myönteisen rahoituspäätöksen bioterminaalille myönsi Kainuun liitto oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Hanketukea myönnettiin noin 2,4 miljoonaa euroa. Terminaalissa energiapuuta voidaan käsitellä, kuten pilkkoa tai hakettaa, ennen toimitusta voimalaitoksille, mikä helpottaa kuljetusta ja optimoi polttoaineen käyttöä energiantuotannossa. Keskitetty varastointi auttaa varmistamaan, että energiapuuta on saatavilla riittävästi kysynnän vaihteluista huolimatta, mikä tukee energiahuoltovarmuutta erityisesti kylminä kausina, jolloin energiantarve on suurimmillaan.

Investointitukia yhteensä noin 9,5 miljoonaa euroa

Yhteensä noin 9,5 miljoonan euron suuruiset investointituet ovat luoneet Puolangalle mahdollisuuden kehittää Kainuun energiataloutta täysin uuteen suuntaan. Hankkeet tulevat vahvistamaan kunnan elinvoimaa pitkäaikaisesti, erityisesti kun otetaan huomioon hankkeiden oheen syntyvät toiminnot. Toisen roska on myös toisen aarre, sillä biokaasulaitoksilla voidaan käsitellä myös lähikunnista saatavia raaka-aineresursseja.