Liikuntaa luonnossa

Puolangan suurin liikunta- ja urheilutila on ympäröivä upea lunto. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa liikunta- ja ulkoilureittien varrella olevista laavuista ja kodista, näköalapaikoista, luontokohteista ja -poluista sekä retkeily- ja melontareiteistä Puolangalla ja Paljakan matkailukeskuksessa.

Laavut ja kodat

Puolangalla on aktiivikäytössä olevia laavu- ja kotapaikkoja sekä päivätupia n. 40 kpl. Ne sijaitsevat pääosin Puolangan kirkonkylän, Paljakan ja Suolijärven alueilla.

Puuhuolto ja vastuu paikoista kuuluvat kunnalle, Metsähallitukselle ja yksityisille toimijoille, lähinnä kyläyhdistyksille tai seuroille. Pääosa laavuista ja kodista on käytössä vain kesäisin.

Laavut Puolangan ja Paljakan ulkoilureiteillä (kartta)

Laavut ja kodat kartalla (PDF).

Näköalapaikat

Paljakan matkailukeskuksen Lakikummun näköalatorni kohoaa noin 345metrin korkeuteen ja se sijaitsee Paljakanpolun, sekä Köngäskierroksen varrella. Paljakan matkailukeskuksesta on matkaa näköalatornin P-alueelle n. 12 km, josta 1 km kävely polkua pitkin. Näköalapaikan vieressä on laavu ja ulkokäymälä. P-alueen osoite : Metsänhengentie 29, 88400 Ristijärvi.

Myös Paljakan Luonnonpuiston toisella puolella sijaitsevan Mustarindan luontopolun varrella oleva Paljakanvaaran näköalatorni on ehdottomasti käynnin arvoinen. Paljakanvaaralla ollaan niin korkealla kuin Kainuussa pääsee, näköalatornin huipulla ollaan 404 metrin korkeudessa. Luontopolun reitit ovat lyhyitä (700m-3,1 km). Voit valita haluamasi reitin, lähtö- ja paluupiste on kaikilla reiteillä sama. Mustarindan luontopolun lähtö on Mustarinda talon vieressä sijaitsevalta P-paikalta. Ajoaika Paljakan matkailukeskuksesta noin 25 min.

P-alueen osoite: Paljakantie 61, 89400 Hyrynsalmi

Luontokohteet ja -polut

Hepokönkään vesiputous Hepokönkään geologinen luontopolku 1,5 km

Hepoköngäs on Suomen korkeimpia luonnonvaraisia vesiputouksia ja vuonna 1956 perustetun Hepokönkään luonnonsuojelualueen tunnetuin nähtävyys. Putouksen äärelle on esteetön kivituhkapolku. Putouksen yläpuolella on laavupaikka, ulkokäymälä ja näköalapaikka. Putouksen alapuolelle pääsee esteetöntä polkua pitkin, jossa näköalapaikka.

Hepokönkään geologinen luontopolku kulkee upeissa maisemissa Hepokönkään vesiputouksen ja Heinijoen rantamaisemassa. Polun varrella on opastauluja, jotka tarjoavat kattavan tietopaketin maapallon pinnan kehityksestä.

Hepokönkään vesiputous on vuoden 2022 retkipaikka Suomessa.

Osoite : Hepokönkääntie 21, 89200 Puolanka.

Paljakan luonnonpuiston polku 6,5 km

Luonnonpuiston polku alkaa Ilveskodalta ja jatkuu rengasreittinä Paljakan Luonnonpuiston sisällä. Polku on hätkähdyttävän kaunis reitti. Koskemattomat, ikivanhat metsät henkivät mystisyyttä.  Kulje rehevien saniaislehtojen ja lumen runtelemien lakimetsien halki, ylitä kitukasvuisia kuusia kasvava suo ja istahda ihailemaan auringossa välkehtivää taivaanpeiliä, Leililampea. Luonnonpuistonpolku onkin ehdoton kohde koskematonta luontoa ja sen rauhaa arvostavalle matkailijalle.

Retkeilyreitit Puolanka

Puolangan vaaramaisemat tarjoavat komeat puitteet ulkoiluun ja vaellukseen ympäri vuoden. Ulkoilureiteistä löytyy monen tasoisia ja pituisia, joista jokainen retkeilijä löytää itselleen sopivan.

Osa Puolangan luontonähtävyyksistä sijoittuu ulkoilureittien varrelle, joten reitiltä ei tarvitse poiketa kauas tutustuakseen esimerkiksi Hepokönkään vesiputoukseen tai Pirunkirkon jokikanjoniin.

Mustikkavaaran polku 3,4 km

Mustikkavaaran polku alkaa kirkonkylän välittömästä läheisyydestä, leirintäalueen kupeesta. Polku johtaa Mustikkavaaran laelle, jossa ulkoilija palkitaan upeilla näköaloilla. Lähtöpaikka Puolangan leirintäalueen läheisyydessä. Osoite: Vihajärventie 8. 89200 Puolanka.

Pyssykuljun reitti 4 km

Reitti soveltuu kohtuullisen suurten korkeuserojen ja jyrkkien nousujen takia hyväkuntoisille retkeilijöille. Pituutensa puolesta reitti soveltuu myös lapsiperheiden (kouluikäiset lapset) päiväretkikohteeksi. Reitin aloituspisteessä on laavu sekä uimapaikka. Osoite : Hyrynsalmentie 26, 89200 Puolanka.

Nuottivaaran polku 4 km

Nuottivaaran polku alkaa Nuottivaaran eteläpuolelta, Tonkovaarantien läheisyydestä ja kulkee aina Poussuojan laavulle asti. Polku on noin 4 km pituinen. Lähtöpaikka Tonkovaarantien varrelta, osoitteesta : Tonkovaarantie 50, 89320 Joukokylä.

Kometon kierros 8 km

Puolangan Siikavaaran pohjoisosissa oleva 8 km mittainen rengasreitti kiertää mahtavan kometon. Alue on luonnonsuojelualuetta. Reitin varustelu: Pöksänkorven laavu, tulipaikka, pöytäryhmä, puuvaja ja huusi. Kometon kierros lähtee Siikavaarantien päässä olevalta pysäköintipaikalta, osoitteesta. Siikajärventie 63, Puolanka

Saarijärven polku 4,7 km

Saarijärven ympäri kiertävän polun varrella sijaitsee laavu- ja nuotiopaikkoja.

Kuirivaaran lenkki 10 km

Pyssylammen rannalta lähtevä vaativa reitti soveltuu kohtuullisen pituutensa sekä suurten korkeuserojen ja jyrkkien nousujen takia hyväkuntoisille retkeilijöille. Osoite: Hyrynsalmentie 26, 89200 Puolanka.

Meidän kosteikkopolku 3 km

Puolangan Kameraseura ry:n ylläpitämä kosteikkopolku, jonka lopussa on maisemalaavu. Polusta voi kulkea myös vain osan. Reitti on pääosin helppokulkuinen, mutta paikoin polku näkyy vain heikosti. Maasto on kosteaa, joten suositellaan vedenpitäviä kenkiä. Polku on yksityinen, mutta sen voi kiertää jokaisen oikeuksia kunnioittaen. Talvella polulla on lumikenkäura. Polun tilannetta voi seurata Puolangan Kameraseura ry:n Facebookista tai Instagrammista (@puolangankameraseura). Osoite: Jänisvaarantie 13, 89200 Puolanka.

Retkeilyreitit Paljakan matkailukeskus

Pirunkirkko 0,6 km

Pirunkirkon aarnialue sijaitsee Paljakan luonnonpuiston kupeessa ja on kallioinen ja osin jyrkänteinen rotko, jonka pohjalla virtaa Louhenjoki. Pirunkirkko sijaitsee neljä kilometrin päässä Paljakasta ja lähelle pääsee myös autolla. Pysäköintialueelta johtaa Pirunkirkolle 600 metriä pitkä polku.

Kalastuspolku 6 km

Kalastuspolku on helppokulkuinen koko perheelle soveltuva päiväretkikohde, joka tarjoaa hienoja kalastuspaikkoja, joiden ympärillä loistaa upea luonto. Kalastuspolku alkaa Paljakan matkailukeskuksen keskellä olevan pysäköintialueen lammen rannalta. Kalastuspolku kiertää Rakennusjärven ympäri, ylittää Hoikanvaarantien ja reittiopasteet ohjaavat kävijän takaisin polun lähtöpisteeseen.

Maisemareitti 10 km

Maisemareitti mahdollistaa helpon ja mukavan perheretkeilyn Paljakan kauniissa vaara- ja maalaismaisemassa, mutta kuitenkin aivan lähellä matkailukeskuksen ydinaluetta. Paljakan matkailukeskukselta lähtevä reitti kulkee aluksi sekametsässä myötäillen Louhenjokea ja Savipaikankoskea ja nousee sitten vaaran laelle.

Ilveskierros 14 km

Paljakassa sijaitseva Ilveskierros tarjoilee parhaita paloja kainuulaisesta luonnosta. Pääset nauttimaan koskemattomasta metsästä, luonnonrauhasta ja komeista vaaramaisemista. Reitin varrella on kuitenkin paljon korkeuseroja. Ilveskierros alkaa Paljakan matkailukeskuksen keskellä olevan pysäköintialueen reunalta.

Melontareitit

Puolangalla sijaitsee useita eritasoisia melontareittejä. Reitit ovat pituudeltaan 4 km:stä aina yli 100 km:iin (Kiiminkijoki laskee Perämereen asti).

  • Vihajärvi – Ristijärvi – Puolankajärvi-reitti on helppo reitti, pääosin järveä, välissä Vihakoski jossa pitää huomioida kivet, pituus n. 12 km. Vihakosken osuus melottavissa Juhannukseen asti.
  • Puolankajärvi – Ristijärvi – Iso-puutio – Kivarinjärvi-reitti on pääosin järveä, mutta välissä on vaativa osuus Keskijoki (Puutio- ja Kärryskoski), joka vaatii hyvää melontataitoa. Reitin pituus n. 10 km. Keskijoen osuus on melottavissa Juhannukseen asti.
  • Latvajärvi – Latvajoki-reitti on helppo reitti, sijaitsee Paljakan alueella, pituus n. 4 km. Reitillä voi olla puita, joita joutuu hieman väistelee
  • Kiehtäjä – Ylijoki – Suolijärvi-reitti. Reitti alkaa Kiehtäjänkoskelta ja jatkuu Ylijokea pitkin Suolijärvelle, reitin pituus n. 9 km. Reitti on helppo meloa
  • Kiiminkijoki (lähtöpaikka Kivarinjärven laavu). Reitillä on useita koskia, joista osa on hyvinkin vaativia. Tarkemmat reittiohjeet löydät oheisesta linkistä Melonta Kiiminkijoella.