1. Turvallinen ja rauhallinen

Kuuletko, missä asut?

Miltä kotipaikkakuntasi kuulostaa? Jos suljet nyt silmäsi, kuuletko, missä asut? Etenkään suuremmat kaupungit eivät tuppaa hiljenemäänkoskaan. Elämän ääniä, sanotaan. Entä jos elämäsi ääni olisikin hiljaisuus?

Maaseutu vetää monia puoleensa rauhallisuudellaan. Työpäivä voi esittää kiireistä, mutta kun pysähtyy
hetkeksi katsomaan ympärillä aukeavaa kaunista luontomaisemaa, muistuttaa se ajattomuudellaan meitä siitä, että onko tässä lopulta mihinkään kiire?

Rauhallisuus syntyy myös turvallisuuden kautta. Mitä suurempi kaupunki, sitä enemmän ihmisiä; mitä
enemmän ihmisiä, sitä enemmän rauhattomuutta ja häiriökäyttäytymistä. Maalla ihmiset tuntevat toisensa – tai vähintään tietävät jonkun, joka tuntee. Joka tapauksessa yhteisö pysyy perillä siitä, mitä paikkakunnalla tapahtuu. Kun kotikuntansa asukkaille pystyy antamaan kasvot, voi heihin suhtautua luottavaisemmin.

Ihmisellä tuntuu olevan luontainen tarve olla osa jotakin suurempaa. Entäpä, jos olisitkin osa jotakin…
pienempää? Puolanka mahdollistaa rauhaisan ja turvallisen elämän luonnon keskellä.

 

2. Asu ja elä

Vapauta enemmän resursseja elämän tärkeille asioille.

Pysähdy hetkeksi miettimään, mitkä asiat elämässä ovat oikeasti tärkeitä. Lopulta vastaus lienee se, mikä
odottaa kotona: perhe, omaiset, ja koti itsessään.

Suuri osa suomalaisista haaveilee tilavasta talosta, jossa lapsilla on mahdollisuus kasvaa turvassa ja rauhassa, omalla pihamaalla temmeltäen. Kodista, jossa naapurina on luonto, eikä keittiön ikkunasta kyllästy katselemaan ulos. Kodista, jossa on tilaa olla oma itsensä ja tehdä itselleen tärkeitä asioita. Haaveiden toteuttamisen ei tarvitse jäädä resursseista kiinni, on vain osattava etsiä oikeasta paikasta!

Kasvukeskuksissa hinnat nousevat helposti pilviin. Puolangalla saat samalla rahalla enemmän. Enemmän tilaa, enemmän rauhaa, enemmän vapautta. Tonttien, talojen ja vuokrien edullisuus antaa mahdollisuuden rakentaa itsensä näköisen kodin, jossa lapsilleen voi taata hyvän lapsuuden ja itselleen miellyttävän arjen. Vietämme suurimman osan ajastamme kotona. Mikset siis panostaisi siihen?

 

3. Kulttuuri ja vapaa-aika lähellä ihmistä

Mitä sellaista teet muualla, mitä et oikeasti voisi tehdä myös täällä?

Maalle muuttaminen ei tarkoita muuttamista kauemmas elämästä, vaan muuttamista lähemmäs luontoa ja rauhaa. Vaikka kaupungin vilisevät kadut vaihtuvat hiljaisempaan taajamaan ja metsäteihin, ei se tarkoita, että sinun tarvitsee tinkiä päiviesi sisällöstä.

Puolangan asukkailla on kattavat mahdollisuudet harrastamiseen ja vapaa-ajan toimintaan. Kansalaisopiston kursseilla pääsee kokeilemaan ja harrastamaan monenlaista, ja paikalliset yhdistykset auttavat löytämään samanmielisiä puolankalaisia harrastuskavereiksi. Mikäli taas tykkäät urheilla, jäähalli, kuntosali ja uusi liikuntahalli antavat erinomaiset puitteet sisäliikunnalle – ulkoliikunnan tiluksina toimii tietysti Kainuun upea
luonto.

Jos veri taas vetää metsään, ensiluokkaiset kalavedet ja metsästysmaat sekä kaikkien neljän vuodenajan läsnäolo tarkoittaa, että tekemistä on ympäri vuoden. Mutta ei meillä tarvitse vapaa-ajalla vain urheilla tai eräillä. Kulttuuria pääsee kokemaan esimerkiksi teatterin, musiikin ja näyttelyiden myötä. Kesäisin on musiikkifestarit. Mikäli tunnet, että jotakin uupuu, niin mikään ei estä sinua luomasta sitä itse.

Tänne kyllä mahtuu.

4. Lähellä luontoa

Kaukana kaikesta, lähellä luontoa

Onko Puolanka metsässä? Vai sijaitseeko Puolanka maalla? Molempia? Luonto näyttelee joka tapauksessa tärkeää roolia puolankalaisessa elämässä.

Uskaltaisimme väittää, että se, joka rakastaa luontoa, viihtyy Puolangalla. Ympäristömme tarjoaa upeat puitteet esimerkiksi metsästykseen, kalastukseen ja muuhun eränkäyntiin. Maalinnut, karhut ja hirvet kuuluvat kaikki paikallisiin riistaeläimiin, joita tullaan metsästämään Etelä-Suomesta asti.

Vettäkin riittää, ja siellä on kalaa. Esimerkkinä hyvistä kalavesistä toimii Saarijärven luonnonsuojelukohde, johon Metsäkeskus istuttaa harjusta ja kuhaa. Paljakan Kalastuspuisto on helppokulkuinen kalastuskohde vaikkapa koko perheelle. Koskikalastamista pääsee harjoittamaan useammassakin paikassa Puolangan lähistöllä.

Talven ja lumen ystäville meillä on erinomaisia uutisia: Puolanka on Suomen lumivarmin ja lumisin kunta. Tätä talven ykköstuotetta meille sataa enemmän kuin minnekään muualle Suomeen, syynä alueen suotuisat maastonmuodot. Puolangalla talvi on talvi. Maaston muodoista puheen ollen, mäkiä meillä riittää. Puolanka onkin otollista maastoa alamäkipyöräilijöille. Toki myös ylämäkipyöräilijöille.

5. Yhteisö

Pienen paikkakunnan hurma syntyy sen asukkaista

Pienessä kunnassa on pieni yhteisö – mutta tiivis sellainen. Kaikkia suuren kaupungin palveluita ei meillä lähtökohtaisesti ehkä ole, mutta hommat saadaan toimimaan yhteisön panostuksella. Jos vaikka tarvitset jonkin tietyn erikoistuotteen, yrittäjämme tapaavat ottaa asiasi hoitaakseen erityisellä tarmolla.

Täällä asiakkaalle ja ihmiselle on aikaa. Puolangalla arki pyörii yhteen hiileen puhaltamalla. Paikallisten yritysten tai yhdistysten toiminnan
tukeminen on kunnia-asia ja elinehto. Uudet ihmiset ja yritykset otetaan ennakkoluulottomasti vastaan. Vapaa-ajan tekeminen rakentuu myös paljon yhteisön varaan. Kunnan asukkaat pyörittävät työnsä ulkopuolella monenlaisia yhdistyksiä ja seuroja, joiden kautta löytää samanhenkisiä harrastustovereita. Oman mainintansa ansaitsevat kyläyhdistykset, joilla on suuri rooli omien pienyhteisöjensä kulttuurin
luomisessa.

Pienellä paikkakunnalla elämä muotoutuu yhteisönsä näköiseksi. Tule kokemaan aitoa yhteisöllistä elämää Puolangalle ja tuomaan oma lisämausteesi mukaan!

 

6. Maaseutu

Kotikonttori pellon reunasta

Kaipuu maaseudulle on ilmiö. Maaseudun rauhaan kaipaavat takaisin ne, jotka sieltä aikoinaan ovat pois muuttaneet; toisaalta maaseutu  houkuttelee myös koko ikänsä kaupungissa asuneita, mutta kiireen vilinään kyllästyneitä.

Suurin haaste maalaisunelman toteuttamisessa lienee työelämän järjestely – mutta se on järjestettävissä. Metsäalalla työskenteleville töitä löytyy Puolangalla kyllä heti, ja myös esimerkiksi opetus- ja terveysalalla on aina tarvetta työvoimalle. Lähiseutujen energiahankkeet tulevat tarvitsemaan tekijöitä. Puolangalla otetaan myös avosylin vastaan yrittäjähenkiset ihmiset, jotka ovat valmiita tuomaan vaikkapa uusia palveluita kuntalaisten iloksi.

Moderni ratkaisu maalla asumiseen on tietysti etätöiden teko. Viime vuosien digiloikka helpottaa hyppäämistä pellon reunalle, jos työnkuva mahdollistaa etätöiden tekemisen. Puolangalla on panostettu etätyömahdollisuuksien luomiseen, esimerkiksi kuntakeskuksessa sijaitsee vastikään käyttöön otettu etätyötila, josta voi vuokrata itselleen käyttöön myös oman toimistohuoneen.

Unelmointi on ihanaa, unelmien toteuttaminen ihanampaa. Jos todella haluat siirtää elämäsi maaseudun rauhaan, keinot käytännön asioiden, kuten työn järjestämiseen löytyvät kyllä.

Puolanka odottaa sinua.

 

6 syytä muuttaa Puolangalle on toteutettu osana Muualta meille -hanketta.