Savotan Sävel -konsertti

27.04.2024 - 27.04.2024 Puolangan liikuntahalli

Kaksituntisen konsertin tahdittaa harmonikkamestari Jukka Lampela ja Kämppäorkesteri. Jukka Lampela muistetaan Kultaisen Harmonikan voittajana ja Souvarit-orkesterin pitkäaikaisena hanuristina.

Lampelaa solistina avustaa tunnelmalaulujen erikoistulkitsija Risto Nyqvist. Hänet tunnetaan mukanaolostaan suositussa Channel Four -yhtyeessä. Laululahjansa lisäksi hän on rumpali, säveltäjä ja sanoittaja. Levylle ovat päätyneet muun muassa Riston   tunteikkaat kappaleet ”Onnen kyyneleet” ja ”Vuosien jälkeen”.

Savotan Sävel -kokoonpanossa, elikkä Lampelan Kämppäorkesterissa rumpujen takana on soitonopettaja Markku Laamanen ja lisäksi Souvareissakin mukana ollut Mikko Keskimaunu haitari ja laulu. Noin kaksi tuntia kestävän Savotan Sävel -konsertin juontaa ”Lapin radioääni” Jorma Korhonen. Tietty ikäluokka muistaa Jorman Yle TV2:sta esitetystä ”Talonpojan Rallista” –  suositusta kesäohjelmasta, jonka hän kehitteli, ja jota hän juonsi kahdeksan vuotta. Jorma on yhä kysytty juontaja moniin erilaisiin tilaisuuksiin.

Kaikki edellä mainitut ovat tunturituulessa karastuneita pohjoisen poikia.

Savotan Sävel –konsertti on saavuttanut suuren suosion siellä, missä se vain on vieraillutkin; pääasiassa Metsähallituksen luontokeskuksissa eri puolilla Lappia, mutta myös muissa paikoissa aina Ruotsia myöten, siellä ruotsisuomalaisten keskuudessa. Konserttiin on päästy myös muutamissa paikoissa Itä- ja Etelä-Suomessa; kuten muun muassa Kolilla ja Punkaharjulla. Korona tietysti pysäytti kiertämisen, mutta taas joukko on startissa. Heinäkuussa 2021 porukkamme veti ulkoteatterin täyteen Taivalkoskella pidetyillä Kalle Päätalo -päivillä.  Vuonna 2022 olemme käyneet Kuusamotalossa ja Pellon Rohkihallissa. Savotan Sävelen suosiota kuvaa se, että muutamiin paikkoihin konsertti on kutsuttu ja viety kolmeenkin kertaan.

Metsä- ja uittotyön kunniaksi

Savotan Sävel on 100-vuotiaan Suomen merkeissä syntynyt ja sen ohjelmiin liittyvä kunnianosoitus suomalaiselle metsä- ja uittotyölle. Paitsi, että metsätyöt ja uitto ovat jättäneet kansaamme fyysiset jälkensä, niin niillä suuret vaikutukset ovat myös henkisellä ja taiteellisella puolella. Puhutaan erityisestä jätkäkulttuurista ja siihen liittyen omaleimaisesta musiikista.

Tuttuja ovat sellaiset ikivihreät hitit kuin: Jätkän humppa, Lapin jenkka, Rakovalkealla, Jätkän lauantai, Rovaniemen markkinoilla, Iltalaulu tukkikämpällä, Vanhan myllyn tarina, On lautalla pienoinen kahvila, Kaksi vanhaa tukkijätkää, Kulkuri ja joutsen… kaikilla noilla on yhteisenä tekijänä metsä, uitto, kaipuu luontoon ja elämisen autuaallinen vapaus, kun Tili tuli lauantaina

Laulut herättää kuulijoissa suuria tunteita ja muistoja.

Kärki, Helismaa, Rautavaara…

Erikoista on, että vanhempien savottalaulujen tekijöinä on henkilöitä, joille itselle metsä- ja uittotyö tai savottaelämä on varsin kaukaista, tai he eivät ainakaan ole niitä omakohtaisesti kokeneet: Toivo Kärki, Reino Helismaa, Usko Kemppi, Kauko Käyhkö, Tapio Rautavaara… Laulut ovat syntyneet paljolti kirjoituspöytien ääressä.   Perimätiedon mukaan ainakin Tapio Rautavaara ja Reino Helismaa on käyneet

viihdyttämässä Lapinsavotoilla.

 

SAVOTAN SÄVEL -konsertti: Kesto noin 2 tuntia, lyhyt väliaika, kanttiini. Kämppäorkesteri: Jukka Lampela, harmonikka ja laulu – Markku Laamanen, rummut ja taustalaulu – Risto Nyqvist, laulu ja erilaiset rytmisoittimet (myös pyykkilauta) – , Mikko Keskimaunu haitari ja laulu – Jorma Korhonen, konsertin juonto.

 

Jaa uutinen